Seidor
personas trabajando desde casa

05 de desembre de 2022

Model de treball híbrid, característiques i avantatges

A casa o a l'oficina? Encara que els entorns de treball flexible i les opcions de teletreball existeixen des de fa temps, la pandèmia, els confinaments obligats i la necessitat i possibilitat de treballar des de casa han impulsat els models de treball híbrids, tant a les empreses com entre els mateixos empleats.

De fet, una enquesta de Global Workplace Analytics afirma que el 80% dels empleats volen treballar des de casa almenys una part de la seva setmana laboral.

Una cosa que permeten els models de treball híbrid, en què part de la plantilla pot treballar a distància (a casa seva o en qualsevol altra localització) i una altra in situ (és a dir, a les instal·lacions d'una empresa). La principal diferència respecte dels treballadors remots és que en un model de treball híbrid s'espera que els empleats siguin a les instal·lacions corporatives almenys una part del temps. Serà decisió de cada empresa establir quants dies cal treballar a les oficines i si aquests dies han de ser sempre setmanals, mensuals o anuals.

Flexibilitat i conciliació

Així, doncs, som al davant d'una opció que permet que els empleats decideixin on volen treballar, depenent de les seves necessitats, tant productives com personals. És a dir, que la flexibilitat és una de les seves característiques principals.

Segons una enquesta duta a terme per Prodoscore Internal Data, molts empleats consideren que el model de treball híbrid permet un millor equilibri entre la feina i la vida privada en introduir un nou nivell de llibertat i control del seu temps.

Tot i que moltes vegades es posa el focus en els avantatges que aquest model té per a les persones, les empreses que implanten models de treball híbrids també n'obtenen beneficis. No només pel major compromís dels empleats, que se senten més satisfets de pertànyer a una organització que els ofereix aquestes opcions de flexibilitat, sinó que permet millorar els resultats econòmics. Això ve de la mà d'aspectes com ara que es redueix l'absentisme laboral o la rotació de personal, però també per una reducció dels costos immobiliaris i de subministraments.

De fet, segons una enquesta de Gartner, el 82% dels executius va afirmar que té previst permetre que els empleats treballin des de casa, almenys a temps parcial. En aquest sentit, l'opció que més sembla imposar-se és la possibilitat d'anar tres dies a l'oficina, tot i que els empleats prefereixen invertir l'equació.

Característiques del treball híbrid

Segons una anàlisi de l'Harvard Business Review, les característiques que defineixen una empresa amb un model de treball híbrid són cinc:

  1. Flexible. Els models i eines de col·laboració i comunicació han de permetre la mateixa qualitat d'experiència als empleats remots i als de l'oficina, però també als externs a la seva organització.
  2. Inclusió. Independentment del lloc des d'on participin els assistents a una reunió, tots s'han de sentir vistos i escoltats.
  3. Suport. Hi ha empleats que prefereixen treballar des de casa i d'altres, anar a l'oficina. En tots els casos cal donar les eines i el suport necessari perquè treballin de la manera més efectiva i eficient possible.
  4. Segur. En augmentar els punts de treball, també augmenten els riscos. Aquesta major necessitat de seguretat no ha d'afectar l'experiència de treball de l'empleat i també ha de respectar la seva privacitat.
  5. Gestionat. Tots els usuaris han de disposar de la infraestructura (equips, connectivitat, seguretat) necessària per poder complir amb la seva comesa laboral, independentment del lloc des del qual la desenvolupin.

Avantatges del model de lloc de treball híbrid

Alguns dels avantatges que tenen els models de treball híbrid són:

  • Major productivitat. El fet que els empleats puguin decidir on volen treballar en cada moment els fa ser més productius: van a les oficines quan tenen reunions o es queden a casa per evitar distraccions.
  • Reducció de costos. Si els empleats deixen de coincidir tots a les oficines, les empreses poden reduir l'espai que necessiten i el consum d'electricitat o aigua.
  • Col·laboració. Els empleats no han de ser al mateix lloc físic per reunir-se i col·laborar. Gràcies a la comunicació asíncrona i a les videotrucades, les reunions ara són independents de la ubicació gràcies a les noves innovacions tecnològiques.
  • Major talent. Les organitzacions que adopten un model de treball híbrid poden contractar empleats de pràcticament qualsevol part del món.

Potser et pot interessar…

28 d’octubre de 2022

El creixement de la divisió de Sector Públic de SEIDOR

La divisió de Sector Públic de SEIDOR és en ple creixement, i la lidera, des de fa dos anys, Joan Ramon Barrera. S'ha centrat totalment a donar resposta a les necessitats tecnològiques de les diverses organitzacions públiques i acompanyar-les en el seu procés de digitalització.

SEIDOR
27 d’octubre de 2022

El mercat de la ciberseguretat creixerà a Espanya un 7,7% el 2022

L'adherència de les companyies a la nova era de transformació digital, juntament amb la seva urgència per aconseguir escalabilitat, ha augmentat la necessitat d'incorporar noves arquitectures TI en l'estratègia empresarial, sobretot en matèria de ciberseguretat.

SEIDOR
19 d’octubre de 2022

SEIDOR duplica la seva activitat en l'últim exercici en l'àmbit de les plataformes d'aprenentatge en línia

SEIDOR reforça la seva aposta pel sector educatiu, que va iniciar el 2014 amb la creació de la seva divisió d'Educació, amb una proposta de valor especialitzada

SEIDOR