Seidor
mujeres riendo en una reunión

20 de març de 2023

Talent TIC femení

Hi ha poques dones en el sector tecnològic, però el fet cert és que en els darrers anys s'ha anat avançant, sobretot per tenir més diversitat i donar més visibilitat a les dones en aquesta indústria. I, en aquest sentit, Espanya pot treure pit.

Directives espanyoles

Són moltes les directives espanyoles que, durant els darrers anys, han ocupat diversos llocs de responsabilitat en diferents empreses del sector. De fet, la tecnologia al nostre país pot presumir de ser un dels sectors en què més diversitat i oportunitats hi ha.

Microsoft, de fet, ha estat una de les companyies en què el talent femení ha estat més visible. Rosa García va ser-ne la directora general des de 2002 fins al 2008, quan va passar a ser vicepresidenta de Microsoft Western Europe. (Posteriorment, el 2011, s'incorpora a Siemens com a presidenta i consellera a Espanya).

La promoció de García dins de Microsoft va portar a María Garaña (actual vicepresidenta d'Adobe per a EMEA) al capdavant de la delegació ibèrica. Càrrec que també va desenvolupar Pilar López Álvarez des de 2015 fins al 2021. Ara és la vicepresidenta de vendes, màrqueting i operacions a l'Europa occidental.

A Google, per part seva, la filial espanyola està sota les regnes de Fuencisla Clemares des de novembre de 2016, després de cinc anys d'experiència en la corporació. A més, l'espanyola Sofia Benjumea lidera Google for Startups a Europa, Orient Mitjà i l'Àfrica.

Si ens fixem en Meta, Irene Cano és qui lidera la companyia des de 2012, quan va ascendir a aquesta posició després d'haver liderat les vendes a l'antic Facebook.

No només software

La presència de dones en l'alta direcció de les empreses tecnològiques a Espanya no es produeix només en el terreny dels productes de consum o de software. També el ferro està liderat, a vegades, per elles.

És el cas, per exemple, d'IBM, que també ha tingut diverses dones al capdavant de la filial espanyola. Una de les primeres va ser Amparo Moraleda, que va liderar la companyia des de 2005 a 2008. El 2012 va passar a ocupar aquesta mateixa responsabilitat Marta Martínez, càrrec en què va ser fins al 2020, quan la companyia la nomena directora general d'IBM per a Europa, Orient Mitjà i l'Àfrica. Va ser la primera dona a ocupar aquest càrrec.

A HP, també han tingut Helena Herrero com a presidenta i consellera delegada de la companyia al nostre país fins fa pocs mesos. Aquest càrrec el va ocupar des que l'empresa es va escindir en dos (HP i HPE). Després del seu nomenament com a presidenta per al sud d'Europa, Orient Mitjà i l'Àfrica, és Inés Bermejo qui assumeix la batuta del fabricant al nostre país.

Mentrestant, la japonesa Fujitsu té al capdavant de la seva filial espanyola María Ángeles Delgado. Càrrec que ostenta des de 2011, després d'haver desenvolupat diverses responsabilitats a la delegació.

A la també nipona Xerox, van apostar per Mariola Martínez perquè en fos la presidenta al nostre país des de 2021. Un càrrec que, a més, compagina amb la de vicepresidenta de Software i Serveis per al Canal a EMEA.

Altres exemples

Però no són els únics referents del talent TIC femení que hi ha al nostre país i que és visible des d'aquests llocs d'alta direcció.

Així, María José Talavera dirigeix les regnes de VMware des de 2012 com a directora general, mentre que Pilar Torres és la principal executiva d'Atos per a Espanya i Portugal.

A Red Hat, mentrestant, confien en Julia Bernal des de 2017 per liderar l'empresa al nostre país. Càrrec a què va accedir poc més d'un any després de la seva arribada a la companyia.

Altres referents

A més de tots els noms que s'han anat esmentant, n'hi ha d'altres que, bé per haver ocupat llocs d'alta direcció a les empreses tecnològiques del nostre país anys endarrere o per la seva trajectòria, també són referents.

Per exemple, Isabel Aguilera. Aquesta directiva va ser la directora general d'Espanya i Portugal a Google des de 2006 fins al 2008, i havia estat molt abans directora general de Dell.

Mentrestant, Nuria Oliver és una reputada investigadora, sobretot en tot allò que té a veure amb la intel·ligència artificial i la seva aplicació per aconseguir un desenvolupament més humanitari de la tecnologia.

Són només alguns dels molts noms que demostren que, malgrat que el sector tecnològic ha de seguir lluitant per aconseguir més participació femenina, són molts els referents en què les més joves i les nenes es poden inspirar.

Potser et pot interessar…

09 de març de 2023

La tecnologia, clau per ser sostenibles

Des que l'ONU va establir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), les societats i les empreses tenen en la seva agenda la sostenibilitat com una de les prioritats.

SEIDOR
13 de març de 2023

Què valora el talent d'una empresa

Els departaments de recursos humans intenten captar el millor talent disponible per a les seves empreses.

En aquesta valoració sobre què fa que uns perfils encaixin en aquesta visió del talent i per què d'altres no entren en joc hi ha molts factors i variables: des de la formació i aptituds desenvolupades com les actituds i valors, que han de coincidir amb la cultura corporativa o el lloc per a què s'opta.

SEIDOR