Seidor
hombre usando varios ordenadores

15 de març de 2023

Què és l'arquitectura Salesforce multitenant?

La despesa global al núvol públic s'estima que arribarà als 160.000 milions de dòlars, uns 130.000 milions d'euros al canvi actual. Arribar a aquesta xifra suposaria un increment de prop del 25% respecte del ritme de creixement de l'any anterior.

Els principals sectors que lideraran la despesa en serveis al núvol? El Software as a Service (SaaS) i CRM com el de Salesforce. Per tant, darrer aquest creixement en el sector s'amaguen els nombrosos avantatges de l'arquitectura multitenant.

Què és multitenant?

Multitenancy és la tecnologia fonamental que utilitzen els núvols per compartir recursos de TI de manera rendible i segura.

Si Salesforce és el CRM més innovador del mercat, en part, és gràcies a la seva aposta pel multitenancy. No en va, el seu va ser el primer CRM multitenant del mercat.

El multitenant és una arquitectura de programari basada en una única instància. Una única implementació des d'un servidor a disposició dels múltiples clients i usuaris. Malgrat la complexitat del concepte, el fet cert és que els usuaris estan cada dia recorrent a entorns construïts a partir de l'arquitectura multitenant. Sense anar més lluny, les principals propietats de gegants com Google, Facebook o Amazon estan basades en el multitenant.

La rellevància d'aquesta arquitectura és tal que Forrester la considera com la clau fonamental del SaaS, ja que a través del multitenant els serveis al núvol assoleixen la seva major eficiència amb relació al cost. Per començar, perquè el proveïdor del servei en qüestió (Salesforce, en el cas del CRM) centra tots els seus esforços en el manteniment d'una única versió del seu programari en comptes de treballar en el desenvolupament, la implementació i el manteniment de múltiples versions personalitzades instal·lades a les màquines de cadascun dels clients.

mano encima de ciudad

Aquest mateix fet fa que el multitenant asseguri a tots els clients la possibilitat de disposar de la mateixa versió del programari. Així, doncs, tots tindran alhora les últimes novetats i funcions implementades pel proveïdor del servei, fet que suposa un estalvi tant en costos com en temps. Al cap i a la fi, a l'hora d'apostar per una solució personalitzada, una empresa ha de tornar a fer un desemborsament per rebre una actualització del seu programari amb noves característiques.

Multitenant està desenvolupat de tal manera que cap client es queda enrere quan el programari rep una actualització. Això es tradueix en una major innovació, no tan sols en la companyia proveïdora, que treballa constantment en el llançament de la seva pròxima gran plataforma, sinó en el dia a dia de tots els seus clients, ja que poden provar al moment les noves funcionalitats al seu servei des del núvol.

Multi Tenant SaaS

El multitenant no només acaba amb els problemes derivats de l'actualització dels serveis. El factor fonamental del SaaS és que permet disposar de solucions més segures. Per bé que podia semblar que emmagatzemar les dades dels clients al núvol d'un proveïdor podria comprometre la informació confidencial, el fet cert és que passa ben bé el contrari: els proveïdors de SaaS compten amb el coneixement de tot un exèrcit d'experts en seguretat informàtica i són capaços de blindar els seus data centers i, amb ells, la informació de tots aquests clients que confien en l'arquitectura multitenant.

En definitiva, inverteixen una gran quantitat de recursos en la ciberseguretat inabastable per a qualsevol petita o mitjana empresa.

Aquest darrer aspecte és el més rellevant de l'arquitectura multitenant sobre la qual s'aixequen les solucions de SaaS: democratitza la tecnologia en minimitzar els costos individuals de la contractació d'un servei. Fins a l'arribada de solucions al núvol implementades des d'un servidor per a tots els usuaris, com ara el CRM i el de Salesforce, les empreses havien de pagar per la llicència d'un programari personalitzat.

El multitenant permet assumir els costos del desenvolupament i el manteniment del programari entre tots els clients. Així, doncs, eines com ara CRM i altres solucions allotjades al núvol esdevenen productes assequibles per a petites i mitjanes empreses que abans no podien accedir a certes tecnologies.

Per pocs centenars d'euros, qualsevol companyia, de la grandària que sigui, pot recórrer a tecnologies costoses que abans només estaven a l'abast de gegants empresarials. Així és com Salesforce va utilitzar la seva pròpia innovació amb el primer CRM multitenant per fomentar la innovació dels altres: en accedir a la seva plataforma, i a cada nova característica implementada a través de les actualitzacions disponibles per a tots els usuaris, els clients de Salesforce poden experimentar i anar més enllà amb menys pressupost.

A més de disposar d'una eina basada en l'arquitectura multitenant, facilita a les empreses introduir-se en l'univers de les API. En recórrer a solucions implementades des del mateix servidor (per bé que s'assegura la confidencialitat de cadascun dels clients), és més senzill utilitzar eines de tercers a través de les API i desenvolupar solucions encara més completes.

Conclusió

Basar-se en una eina basada en l'arquitectura multitenant és bàsic per esprémer al màxim els avantatges que presenta el SaaS (Software com a Servei).

Salesforce va ser el primer CRM multitenant del mercat. Resultat? Democratització de la tecnologia, estalvi de costos, major innovació i més seguretat gràcies al núvol.

Potser et pot interessar…

16 de març de 2023

Proveïdor CRM número 1 per setè any consecutiu?

Amb el pas del temps les empreses s'han vist obligades a canviar la manera de comunicar-se amb els seus clients, pel fet que l'usuari ha canviat les seves expectatives davant un mercat que ofereix infinitat de serveis i solucions. Mostra d'això són els diferents tipus de CRM per a empreses (l'enllaç inclou exemples) que hi ha avui dia.

SEIDOR